1. Acasa
  2. Arta
  3. BOEMIA UNUI MORT

BOEMIA UNUI MORT

Volumul de poezii care, sugestiv este intitulat ”Boemia unui mort”, mi-a articulat una dintre simțirile mele, dorința, o manifestare spirituală a încercării descifrării, ca filolog antropolog, a unui rit de trecere, capăt al vieții albe și treacăt în eternitatea vieții de dincolo. Poetul Claudiu Dumitrache, debutant și stăruitor în ticluirea cuvintelor în versuri, mi-a dăruit spre neuitare o parte din ceea ce este și se dorește el să existe, ”mort-viu”. Fiindul acesta care trăiește și bântuie pământul este tânărul de douăzeci de ani care când aleargă pe drumurile fără sfârșit ale dorințelor lui, când pășește pe Calea dăruită de Cel de Sus cu harul său să umple în binefacere inimile doritoare de umplere cu frumos:

”Un suflet de copil/ Fugea de tot ce-i viu...” (p.11). Însă, fuga aceasta este însuși timpul care trece și lovește stăruitor în boemia ce îi umple golul din existența lui terestră. În timp, el se va echilibra în nemărginirea universului care-l inspiră și îl hrănește spiritual. Poezia ”Chemare”, a doua din volumul său de poezii, prezintă această legătură cu înaltul nedeslușit: ”Aud un glas astral demult/ Nu pot răspunde, cred că-s mut/ Aud un râu ducând spre nord/ Eu sunt în mare, nu știu să înot...” (p.15). Versurile chemării din înalt spre marea vieții pământești demonstrează apartența poetului la lumea lumilor și, pe cât de strălucitoare îi este evoluția pe atât de conștient este că într-un timp al său viața i se va întrerupe: ”nu știu să înot”.

El dăruiește tot ceea ce simte, se poate, unei iubiri apuse, unei ființe care nu a putut să-i înțeleagă menirea. Claudiu Dumitrache este un poet, trăiește, admiră însă naiv îndură: ”Întristându-mă frumos/ Cu bun gust, dar și grețos/ Îndrăznesc să scriu un vers/ Și să-ți spun că te iubesc” (p.30). Boemia este lumea lui, imaginară, în care trăiesc boemii, o viață lipsită de siguranța zilei de mâine pe care un mort, cu siguranță, nu se știe dacă o mai are: ”Agonia mi-e plăcută”, spune el într-o altă poezie, ”Alb închis”, titlu semnificativ, o supraconductibilitate poetică, în stilul poetului, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic.

Sinceritatea acestor poezii din volumul ”Boemia unui mort” a poetului debutant Claudiu Dumitrache, e mai presus de cuvintele pe care am încercat să le exprim. În fața sincerității lui, a sensurilor pe care le administrează cu talent deosebit în versurile sale trebuie să rămâi și să meditezi mult. Cuvintele poeziei nu se găsesc explicate la modul în care dorește poetul să le expună în dicționare. Dincolo de aceste cuvinte este absolut orice sau absolut totul, poezia lui Claudiu Dumitrache progresează de la a crede în ceva la a crede în altceva. Și acela este absolutul de sine.

Observăm, în poezia lui Claudiu Dumitrache, o îmbinare de două tehnici: aceea a versului alb cu toate atributele versului classic, însă fără rimă, și a tehnicii folosirii versului liber în care regulile sunt aplicate/eludate după cum doreşte poetul, neţinând cont de unele dintre acestea. Strofele, în marea lor majoritate, sunt compuse din patru versuri, o modalitate de apropiere stilului poeziei clasice însă măsura, ca număr al silabelor dintr-un vers, variază de la șapte silabe la zece silabe (poezia ”Strig la tine să mă lași să zbor”). Ritmul este trohaic, coborâtor și vioi, o succesiune regulată a unor silabe neaccentuate, dar şi a pauzelor cu sens meditativ.

Stefan Lucian Muresanu, 2019


Boemia unui Mort ne convinge că tinerii ies din tipare și că tânărul Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent. Trăiește pentru acum, iubește pentru acum și nu condiționează. Acestea sunt niște valori care străbat că un fior și că un vin roșu, întreagă declarație lirică a acestui suflet năpăstuit de iubire, disperare, așteptare și trădare.

Claudiu Dumitrache este un neosimbolist al timpului actual. Întreagă lui opera, este plină de simboluri. De asemenea, lumea este o coordonată pentru tânărul poet: să putem visa, dar să putem iartă. Acestea sunt niște adevăruri ale timpule prezent pe care ar trebui să ne construim cunoștințele, să ne reconsiderăm prieteniile, să întindem o mâna, să ajutăm și să spunem "mulțumesc" sau "iartă-mă". Dar câți dintre noi mai fac lucrurile acestea? Suntem într-o lume a non-valorilor, a echivocului, a absurdului, a lipesei de respect și de recunoștință. Nu nu le mai avem. Această alternanța între alb și negru, între bine și rău, ne învață că viață trebuie trăită cu deziluzii, dar și cu speranțe.

Viață este pentru Claudiu, de culoarea violet . Aici, îl putem identifica cu poezia lui George Bacovia, care a plâns pe violet, mai înainte ca și Macedonski să plângă pe violet. "...Sufletul mi-e violet / Cât am iubit / Cât am visat / M-am scufundat..."
C. Dumitrache este profetic, dăruiește o iubire totală.


Iată un tânăr de 20 de ani,care ne aduce în paginile lucrărilor lui o revelație - revelația tânărului care e ancorat în viață de adevăr, care vrea să iubească, care vrea în fiecare zi să ridice altare de mulțumire pentru că trăiește, pentru că știe să mângâie cuvintele, pentru că știe să asculte notele și pentru că iubește oamenii.


Claudiu Dumitrache, este un poet al astrelor și al infinitului, aducându-ne aminte de Eminescu. M. Eminescu străbătea spațiile Luceafărului, Claudiu străbate spațiile unui alt demiurg - inelul lui Saturn. În poezia "Danzeaza-mă pe inelul lui Saturn" , putem identifica valori naționale și universale, coordonate ale permanențelor românești și filozofice, iar toate acestea se ragasesc în tot volumul de versuri "Boemia unui Mort" care este o viață, o trăire și o credință.

Valentina Vasile, 2018


INFO

Copyright © Editura Amurg Sentimental , 2018
E-mail: amurg_sentimental@yahoo.com

Toate drepturile acestei carti apartin autorului.

Coperti: Claudiu Dumitrache GroupTiparit: Editura & Tipografia AMURG SENTIMENTAL

Director: Ion Machidon

Tel. 0744.11.32.18, BucurestiDescrierea CIP a Bibliotecii Nationale a Romaniei

Mihai-Claudiu Dumitrache

Boemia unui Mort: poezii / Claudiu Dumitrache - Bucuresti:

Amurg Sentimental, 2018ISBN 978-973-678-899-4

821.135.1Aparut: 2018

Bun de tipar: 26.09.2018

Nr. pag: 76
Stoc limitat

Posibil sa iti placa

image description
  • Arta

110 LEI

Bucuresti, Bucuresti
image description
  • Arta

300 LEI

Bucuresti, Bucuresti
image description
  • Arta

27 LEI